100 jaar De Kriich deel 1

25 augustus 2019 bestaat muziekvereniging “De Kriich” 100 jaar.

Een jubileumcommissie is inmiddels al druk aan de slag is met het voorbereiden van de festiviteiten, die gespreid over het jaar worden gehouden. Hoogtepunt wordt een reünie met  een gezamenlijk concert van leden en oud-leden op 12 oktober.

Vanaf het januarinummer tot en met het septembernummer lopen we nog eens door 100 jaar De Kriich –historie. Deze maand over de oprichting in 1919 en wat daaraan vooral ging.

Toen na de eerste wereldoorlog het in 1894 opgerichte fanfarekorps  “De Kriich” weer ging repeteren sloot men een periode van inactiviteit af. Er was wel eens door enige leden opgetreden bij plaatse­lijke festivi­teiten, maar van een geregeld verenigings­leven was geen sprake meer. Op 25 augustus 1919 werd de vereniging opnieuw opgericht.

Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw werden de muziekinstru­menten dras­tisch verbe­terd, beter op elkaar afgestemd en goedkoper geproduceerd. Overal werden fanfare- en harmoniekorpsen opgericht, zo ook door 16 muzikanten in Wergea op 25 februari 1894. 

Besloten werd dat het fanfarekorps een Friese naam moest hebben. Er vond een stemming plaats tussen “De Wergeaster Hoarn” en “De Kri­ich”, waarbij de laat­ste naam de meeste stemmen kreeg. De instrumenten werden aange­schaft bij J.Bouma uit Grou.

Men oefende op de zondagmiddag van 1 tot 3 uur in het café o.l.v. de heer Reigersberg.

Het eerste optreden, bij welke gelegenheid muziekpetten werden aange­schaft, was tijdens de Wergeaster Merke. Al spoedig werden vele dorpsevenementen, van schaatswedstrijden tot tochtjes op de Wergeaster Stoomboot opgeluisterd door de muziek van De Kriich.

In oktober waren er steevast uitvoeringen en in december de “Halbertsma”- toneelavonden.

Het fanfarekorps is slechts twee keer naar een concours ge­weest. Zowel in Leeuwarden als in Zeist werden in resp. 1896 en 1900 tweede prijzen in de laagste afdeling behaald.

Op hemelvaartsdag 1907 kwamen veel gymnastiekverenigingen naar Wergea voor het “Groot Turnfeest” van UDI. Met het fanfarekorps voorop ging men in optocht door het dorp naar het feestterrein, waar het gezelschap op de foto kwam.

Staande rij:     Roelof de Vries,Durk v.d.Woude, Kramer(Leeuwarden),Petrus Terpstra, Jelmer Hiemstra,Theunis Kooistra, Kees de Groot, en een niet Wergeaster.
Zittende rij:     Sytse de Visser,Arjen Kasje,JappySytema,Jan de Visse en Wybren Jonker.
Voorste rij:      Klaas Loodsma,Jelle Sytema, en een niet Wergeaster.

Tekst: Nerus Goinga, eerder verschenen in de Havensbank, jan 2019)