Het Kriich basisorkest is met 100% gegroeid!

“Hoe kan dat” zult u zich afvragen. Nou, dat is uit te leggen. Onder leiding van Christina van de Bijl is er sinds vorig jaar september een Nij Talint Orkest (NTO) gestart. Negentien volwassenen met geen- of slechts een beetje ervaring die begonnen zijn met samen muziek maken op blaasinstrumenten. Na ruim een jaar zijn er slechts 2 gestopt. Nu staat er een orkest wat ongelooflijke vooruitgang heeft geboekt en met veel plezier elke 2 weken op zaterdagochtend repeteert.
Met ons basiskorps ging het iets minder. Een paar belangrijke stemmen ontbraken (trompet en bugel), en bovendien stopte Christina bij het basiskorps.

Wat nu te doen? Stoppen met de vereniging was een van de scenario’s. “Dat nooit!” was de unanieme stemming van de leden, en hebben we de oplossing gevonden in het samenvoegen van de twee orkesten. Natuurlijk is dat aanpassen. Het basiskorps speelt misschien niet het niveau wat ze zouden willen en voor het NTO is de stap misschien wel heel groot.

We hebben het nu 5 weken geprobeerd en wat is dit een feestje! Van 20 naar 40 muzikanten. Wij zien de toekomst weer met vertrouwen tegemoet.

Jammer dat we van Christina afscheid nemen, maar gelukkig blijft ze nog bij het NTO.

Optreden NTO de Kriich in de Melkfabriek Warten

Op 3 juni 2023 was het 125 jaar geleden dat de dat de stoomzuivelfabriek in Warten werd geopend. De nieuwe bewoner organiseerde daarom een open dag om de oude verhalen her te beleven en om te fantaseren over de toekomst van dit gebouw.

Een extra programma punt was dat het tweede optreden van NTO de Kriich ook daar georganiseerd werd. Een hele mooie combinatie: een oud gebouw, gevuld  met nieuwe frisse klanken van prille muzikanten. Alle deelnemers van het NTO spelen nu 10 maanden op hun instrument en hebben een enorme leercurve gemaakt. Meerstemmig  en met flair klonk de muziek door de de ruimte. Een fantasie voor de toekomst van dit gebouw zou kunnen zijn : concertzaal😊!

De dirigent van dit orkest, Christina van de Bijl, gaf leuke informatie over de gespeelde muziek en het ontstaan van de verschillende instrumenten. Bovendien daagde ze de toehoorders uit om ook een instrument op te pakken en je te melden bij het bestuur of een lid van de Kriich. Ik vond het een erg geslaagd project en de toekomst ligt open voor dit orkest!

De KRIICH in concert met LOBA LOBA op 16 april 2023

Onze eigen Fanfare de Kriich gaat verfrissend de planken op. Dit keer in het Dorpshuis. Een zondagochtend-concert. We doen het dit keer samen met LOBA LOBA.
Wie zijn zij?

Sabine Laar en Dineke Griek vormen samen Loba Loba. Ze hebben elkaar leren kennen in orkest de ereprijs, een ensemble voor hypermoderne experimentele muziek waar Sabine saxofoon speelt en Dineke tuba.
Ze doen vol overgave mee aan allerlei experimenten op het gebied van de modernste muziek. Niets is gek genoeg, van ontroerend tot vingers in je oren, met de meest extreem bizarre technieken op hun instrumenten. Daarnaast geeft Sabine saxofoonles en is Dineke dirigente.
Sabine woont in een huis op wieltjes en als zij vrij is struint ze graag rond in de Veluwse bossen. Dineke vaart als Friezin in haar vrije tijd het liefst met haar boot op de Friese wateren.
Wat Sabine en Dineke al in hun bucket verzameld hebben? VEEL!
Half jaar modderkruipen (onderofficiersopleiding Orkest Koninklijke Luchtmacht), Sopraninosax t/m baritonsax in Symfonieorkest, concerten op Curacao, in Turkije, Hongarije, Duitsland, Denemarken, getourd in Canada, Rusland, Amerika, Polen, Engeland, Italie, Spanje, België, Frankrijk, bij -10 graden buiten spelen in de Rocky Mountains tussen de rendieren, bij -10 graden erewacht bij Paleis Noordeinde, een choreografie dansen met baritonsax en tuba, spelen voor de koninklijke familie, Taptoes, vele opera’s, werken met rappers, dichters, dansers, acteurs, choreografen, BN’ers, regisseurs, VJ’s, DJ’s, spelen in concertgebouwen, theaters, achterafzaaltjes, radio- en TVstudio’s, tenten, musea en kerken.

Met al deze ingrediënten en hun muzikale inzet, gecombineerd met de kwaliteiten van Fanfare de Kriich Wergea wordt het een verrassend concert met een verhaal.

Kaarten à 5 Euro p.p. zijn te reserveren via info@doarpshuswergea.nl
Er is beperkt ruimte dus wees er snel bij.
Het concert in Us Doarpshûs is op 16 april en begint om 10.30 uur
De inloop is vanaf 10.00 uur

Bestuur de Kriich

Ratatouille, dat is een mooi concert geweest!

De afronding van twee-muziek-talent-orkesten. Nij Talint Orkest de Kriich en het Jeugd Leer Orkest  de Kriich hebben  beide 10 weken les gehad. Vooraf was afgesproken dat na de 10 weken les er een heus concert zou zijn in de Bidler. Iedereen heeft daar naar toe gewerkt en het werd een echt concert.

Lees verder “Ratatouille, dat is een mooi concert geweest!”

Schoolproject muziek leren spelen

Nieuwe leerlingen voor het jeugdorkest van de KRIICH

Er zijn 9 leerlingen gestart met de muzieklessen. En er is een nieuwe muziekdocente: Maaike Boonstra.
Elke dinsdagmiddag wordt er een uur lesgegeven in het Doarshûs. De docent en twee ervaren leden van de Kriich zijn dan aan  slag met de leerlingen. Er wordt geoefend op de blaastechniek, de notenbalken, vingergymnastiek, in de maatspelen…..
Er zijn veel vaardigheden nodig om samen een leuk geluid te maken. Want pas dan heet het MUZIEK!

Onze nieuwe leden zijn: Aagje, Bowe, Dedmer, Hedwich, Julia, Lenny, Lutske, Phileine en Tijn Maarten.

Allemaal leerlingen uit de groepen 5,6,7 en 8 en ze bespelen de bugel, de trompet of de cornet. Ze hebben nu al een doel voor ogen: Het concert in de Bidler op 26 november 2022.

Komen jullie kijken? Jullie zullen verbaasd zijn over de prestaties. En dat al na 10 weken les!

En heb je zelf belangstelling om aan te sluiten, neem dan contact met ons op ( info@dekriich.nl )

”Nij Talint Orkest “ is van start gegaan

24 september was het zover. Project ”Nij Talint Orkest “ is van start gegaan.

Een grote wervingscampagne is er aan vooraf gegaan. Er is geflyerd in onze omringende dorpen en buurtschappen. Van Warten tot Techum en alles wat er tussen ligt. Ook de diverse dorpskranten en social media zijn gebruikt om zo veel mogelijk mensen te bereiken.
En dat is gelukt, want de 18 mensen die zich hebben opgegeven komen overal vandaan.

Voor sommigen was het echt de allereerste keer dat ze een instrument in handen habben, dus hoe houd je zo’n “ding” eigenlijk vast? Hoe zet je het in elkaar? En hoe krijg je er geluid uit?

Maar anderen gebruiken Nij Talint orkest als opstapje om weer te gaan spelen, dus mensen die het vroeger ooit eens hebben gedaan.

In kleine groepjes hebben de mensen met gelijke instrumenten geoefend. En met de hulp van de eigen leden van De Kriich hebben ze de nodige uitleg gekregen.

Het is dus ook de bedoeling dat onze eigen leden de NTO leden gaan ondersteunen in dit project. Als er vragen zijn kunnen die beantwoord worden, maar het kan ook hulp zijn bij het aanwijzen van de noten.

We doen het met elkaar. En dat maakt dit project zo leuk.

En na 10 lessen is er op 26 november een concert gepland waar deze club hun talent kan laten horen aan het publiek.

Dus noteer deze datum alvast in de agenda.